logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Tekort aan brandweerlieden
10-11-2007
Zaterdag 10 november 2007 - OSSENDRECHT - Het Ossendrechtse brandweerkorps blijft kampen met onderbezetting. Dat is vooral overdag zo, omdat veel brandweervrijwilligers buiten het dorp werken.

"Ossendrecht is bij ons het zorgpunt", aldus de Woensdrechtse burgemeester Marcel Fränzel. Hij reageerde donderdagavond tijdens de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad op zorgen die leven bij onder meer het CDA over de bezetting van de vier Woensdrechtse korpsen. Het tekort aan vrijwilligers beperkt zich volgens Fränzel in de gemeente Woensdrecht dus tot Ossendrecht.

Volgens de Woensdrechtse brandweercommandant Cees van Rijsbergen telt het Ossendrechtse korps nu veertien leden. Dat zouden er eigenlijk zestien moeten zijn. Maar het grote probleem is vooral dat veel brandweerlieden een baan buiten het dorp hebben. Dat probleem speelt nu al enkele jaren. "We werken daarom overdag met een dubbele alarmering. Bij een melding wordt behalve Ossendrecht automatisch ook het Woensdrechtse korps gealarmeerd. Blijkt dan onderweg dat het Ossendrechtse korps het zelf aan kan, dan keert het Woensdrechtse korps terug."

Met tal van wervingscampagnes heeft de brandweer het tij geprobeerd te keren. Maar pakten die bijvoorbeeld voor het Putse brandweerkorps goed uit, het onderbezettingsprobleem in Ossendrecht blijkt hardnekkig. "We hebben alle inwoners van tussen de 18 en 45 jaar aangeschreven, we hebben open dagen gehad, we hebben verschillende keren op de markt gestaan en ik ben langs kroegen gegaan. Ook ben ik bij bedrijven langsgeweest om te vragen of ze daar misschien personeel beschikbaar hebben", somt Van Rijsbergen verschillende pogingen op. "Heel het vrijwilligerswerk lijkt tanende, het speelt niet alleen bij de brandweer. Aan de andere kant, er zijn in de regio ook dorpskernen die met een wachtlijst moeten werken. Voor oensdrecht bijvoorbeeld staan daar twee belangstellenden op."

Volgens Van Rijsbergen buigt de brandweer zich later deze maand over de vraag of er een nieuwe wervingscampagne voor de brandweer Ossendrecht moet komen. "Dan gaan we weer eens bekijken of we iets kunnen doen."

Het brandweerkorps Ossendrecht kampt vooral overdag met onderbezetting. Tal van wervingscampagnes hebben geen soelaas geboden.


Bron: BNDeStem
 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox