logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Brand verwoest enkele hectares heide in Ossendrecht
11-05-2009

OSSENDRECHT: Op de heide bij Ossendrecht heeft maandagmiddag een grote brand gewoed. Rond 13.40 uur werd de brand op het militaire terrein gemeld waarna de brandweer snel opschaalde naar 'zeer grote brand'. Dit had te maken met de behoefte aan veel bluswater. In totaal zijn er circa 70 brandweerlieden, zes tankautospuiten, drie tankwagens en twee zogeheten crashtenders van Defensie ingezet. Ook militairen hebben in het veld een handje geholpen. Een politiehelikopter hing in de lucht om een goed overzicht te geven van de brand. In de loop van de namiddag was het vuur onder controle, maar de brandweer heeft nog wel enkele uren nodig gehad voor het nablussen. Er is naar schatting een perceel van 4 tot 6 hectare door de brand verwoest. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend; politie en marechaussee stellen een onderzoek in.

Bekijk hier de foto's>>>

Bron: Persbericht Politie Midden- en West-Brabant
 
 
BNdeStem
 
De zoom ontsnapt aan ramp
11-05-2009

OSSENDRECHT – Het 3750 hectare grote natuurgebied De Zoom - Kalmthoutse Heide is gisteren aan een ramp ontsnapt. Slechts snel en massaal optreden van meer dan tachtig brandweerlieden uit heel West-Brabant kon een grootschalige brand voorkomen.

Politie noch brandweer zeiden gisteren ook maar een idee te hebben van de oorzaak van de brand. Volgens geruchten is die brand ontstaan op de schietbaan van het militaire oefenterrein. Daar was net een oefening gaande.

De meldkamer van de brandweer kreeg rond half twee de melding binnen. Na het eerste alarm schaalde de brandweer snel op naar ‘zeer grote brand’. Volgens hoofdofficier van dienst Jack van Dorst was daar alle reden toe vanwege de afwezigheid van water op het moeilijk toegankelijk zanderige heidegebied en de harde wind. Door het snelle optreden van de brandweer waren de vlammen rond half vier grotendeels gedoofd. Het risico dat het vuur weer oplaaide was nog groot, vanwege de droogte en de harde wind. Gisteren zijn blusploegen tot vroeg in de avond bezig geweest met nablussen.

Vierwielaangedreven bluswagens werden tot uit Breda opgeroepen om in het heuvelachtige terrein te komen spuiten. „Zeer nuttig was het transport van water door de twee crashtenders van de Vliegbasis Woensdrecht”, zegt Van Dorst. De gigantische blusvoertuigen kunnen per rit tienduizend liter water vervoeren. „Ook de hulp van de politiehelikopter was zeer nuttig”, aldus de brandweerman, die complimenten uitsprak over de goede samenwerking met politie en defensie.

Burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Woensdrecht was met de brandweer een kijkje gaan nemen in het gebied dat ongeveer drie kilometer van de doorgaande weg N289 ligt. „Het ziet er vooral zwartgeblakerd uit. Militairen met groen-zwarte camouflagekleuren op het gezicht verlenen hand- en spandiensten. In ieder geval is gebleken dat de regionale brandweer goed samenwerkt.”

Een groepje mariniers uit Rotterdam mocht het gebied niet in. „We wilden in het kader van de opleiding gaan oefenen”, zegt een van hen. „Dat mag nu even niet.”

Bekijk hier de foto's>>>

Bron: BNdeStem
 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox