logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Brand Kalmthout: Meeste brandhaarden onder controle, huizen blijven ontruimd
26-05-2011

woensdag 25 mei 2011 | 12:35 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 26 mei 2011 | 16:59

[UPDATE 17.00u] HOOGERHEIDE / ROOSENDAAL - De brandweer heeft op de Kalmthoutse Heide op twee na alle brandhaarden onder controle. Maar de bewoners van 30 ontruimde huizen mogen nog niet terug. Burgemeester Jacques Niederer van de gemeente Roosendaal heeft woensdag alle inwoners van Wouwse Plantage een brief laten bezorgen waarin hij meldt dat uit metingen blijkt dat de rookwolken van de Kalmthoutse Heide geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren.


Geen dreiging meer

Sinds donderdagmiddag is de toestand op de Kalmthoutse Heide verbeterd. De branden zijn minder hevig dan enkele uren geleden en er worden geen woningen meer bedreigd. De rookontwikkeling is ook merkelijk verminderd. Op last van de brandweer zijn donderdagochtend in het Belgische Kalmthout dertig woningen ontruimd. In tenminste drie straten moesten mensen hun woningen verlaten.

De grote natuurbrand op de Kalmthoutse Heide was donderdag eerder op de dag op zeker tien plaatsen opnieuw in alle hevigheid opgelaaid. Grote boosdoener was de harde wind.

Ramptoeristen

Woensdag ging tijdens de brand een brandweerwagen van het Brasschaatse korps verloren en een brandweerman brak zijn been. In totaal werdend drie woningen bedreigd door de brand. De bewoners die elders werden ondergebracht, mogen nog steeds niet naar huis. De politie heeft het gebied rond de Kalmthoutse heide hermetisch afgesloten. Op die manier willen de brandweer en politie ramptoeristen ontmoedigen naar het gebied te komen.

De brandweer is nog geruime tijd bezig met nablussen. In ieder geval op donderdag en wellicht nog langer. Hiervoor wordt ook een blusheli ingezet, aldus de gemeente.

Geen gevaar bewoond gebied

Er is 400 à 450 hectare heide en bos verloren gegaan. Bewoond gebied is niet in gevaar, aldus. gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen woensdagavond.

Defensie in Nederland is eveneens te hulp geschoten. Aan het begin van woensdagavond zijn twee blusvoertuigen van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht uitgerukt richting de vuurhaard.

Geruchten als zou manege De Wolf in Huijbergen vannacht zijn ontruimd worden door de manegehouder tegen gesproken. "We hebben wel een angstige nacht gehad, maar we hoefden de dieren gelukkig niet weg te halen." Wel is op de parkeerplaats van de manege aan de Staartsestraat een crisiscentrum ingericht.

Begin brand

De brand brak woensdag iets voor het middaguur uit op de Kalmthoutse Heide. Volgens de Belgische gemeente Kalmthout is de brand begonnen aan het ven de Putse Moer en breidde het vuur zich al snel uit naar het noordoosten, richting Essen.

Twee brandweermannen licht gewond

Een brandweerwagen is bij de brand beschadigd geraakt. Twee brandweermannen liepen lichte kneuzingen op. Een uur na het ontstaan van de brand werden de drie bewoners van drie huizen op de heide geëvacueerd.

Rookontwikkeling

Door de droogte van de afgelopen weken kon het vuur razendsnel om zich heen grijpen. Ook bomen waren een gretige prooi van de vlammen, die soms meters boven het bos uitkwamen. De rookontwikkeling was enorm, de rookkolommen waren tot in de verre omtrek te zien.

Draaiende wind en watertekort

Het vuur is begonnen op Belgisch grondgebied, de brand werd ontdekt door een groep schoolkinderen nabij Putse Moer. Nederlandse korpsen werden net na het middaguur gealarmeerd om te voorkomen dat de heidebrand zich over de grens uitbreidde. Er is veel Nederlands materiaal en personeel uit Woensdrecht, Bergen op Zoom, Roosendaal en Rucphen ingezet. Sinds de vorige brand hebben die aan de Belgische maten aangepaste koppelstukken. De korpsen kregen al snel te maken met een grillig draaiende wind én met watertekort.

Informatie

Telefoonnummer gemeente Woensdrecht: 0164-140164, vanuit België 0031 - 164 611 111.

Calamiteiteninfolijn 0800 - 0202010

Bron: BndeStem

Bekijk via deze link beelden vanuit de helikopter >>>
 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox