logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Omgeving heide blijft gesloten
28-05-2011

door Domien Huijbregts  zaterdag 28 mei 2011 | 08:58 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 28 mei 2011 | 09:08

HOOGERHEIDE / PUTTE - Ondanks dat de brand op de Kalmthoutse Heide gistermiddag officieel onder controle werd verklaard, blijft de noodverordening in de gemeente Woensdrecht nog het hele weekend van kracht. Pas op maandagochtend 9.00 uur zijn alle gesloten verklaarde terreinen, dertien bosgebieden ten zuiden van de Putseweg, weer vrij toegankelijk.


Tot die tijd houdt de politie op de toegangswegen de wacht. Volgens de Woensdrechtse burgemeester Marcel Fränzel is de maatregel noodzakelijk om te voorkomen dat de nog aanwezige hulpdiensten worden gehinderd in hun werk.

De handhaving van de verordening verloopt vooralsnog soepel. "Er zijn nergens problemen geweest", zegt een gemeentewoordvoerder. "Mensen hebben over het algemeen begrip voor de situatie. Het is ook voor hun eigen veiligheid."

Burgemeester Fränzel bracht gisteren een bezoek aan de Kalmthoutse Heide. Hij sprak er met hulpverleners en met de burgemeester van Kalmthout en de gouverneur van Antwerpen.

"De prachtige natuur die nu door de brand is verwoest, biedt een troosteloze aanblik", aldus Fränzel na afloop. Hij sprak zijn waardering uit over de goede samenwerking met de Belgische autoriteiten en de 'grote, onuitputtelijke inzet' van alle hulpverleners en brandweerkorpsen die sinds het uitbreken van de brand actief waren geweest.

Op een persbijeenkomst in Kalmthout werd gisteren gemeld dat in totaal 550 à 600 Nederlandse brandweermannen hebben meegewerkt aan het bestrijden van het vuur. Over de exacte omvang van de Belgische inzet waren gisteren nog geen cijfers bekend.

Voor het grootste deel van de betrokkenen kon vrijdagmiddag na zo'n 48 lange uren het weekend eindelijk beginnen. Het crisisteam van de gemeente Woensdrecht werd ontbonden en rond het middaguur werd ook de inzet van de Nederlandse brandweer gestaakt. Wel wordt er door hen voorlopig nog gesurveilleerd aan de Nederlandse randen van het brandgebied.

De twee Chinook-helikopters van de Nederlandse Luchtmacht konden gisteren in de loop van de dag eveneens weer terug naar hun basis op Gilze-Rijen. Volgens een woordvoerder van de vliegbasis Woensdrecht, die tijdens de inzet van de heli's als uitvalsbasis diende, hebben de toestellen donderdag zo'n 455.000 liter water over de vlammen uitgestort.

Bij de brand is ruim 600 hectare uniek natuurgebied in vlammen opgegaan. De Belgische overheid sprak gisteren van de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit trof.

Bron: BndeStem 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox