logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Post Huijbergen zet brandweer in bij reanimatie
20-02-2013
Hoogerheide - Vanaf 19 februari rukt een team van brandweerpost Huijbergen ook uit naar reanimatiebehoeftige patiënten in de gemeente Woensdrecht. Bij een melding van reanimatie alarmeert de meldkamer vanaf nu niet alleen de ambulance, maar ook een team van de brandweer. Vervolgens gaat dit team met een klein voertuig en AED ter plaatse om de reanimatie zo snel mogelijk te starten. Dit melde burgemeester Fränzel afgelopen dinsdagmiddag tijdens de maandelijkse persbijeenkomst.

"Deze extra inzet verhoogt de overlevingskansen van de patiënt en vermindert eventuele gevolgschade. Het brandweerteam is geen vervanger van ambulancehulpverlening of andere AED initiatieven, maar aanvullend hierop”, aldus burgemeester Fränzel.

Deze aanvullende hulpverlening heeft de naam ‘Dorps-Hulp-Verlening’. Het initiatief is tot stand gekomen door samenwerking van de brandweer met de gemeente Woensdrecht, de Regionale Ambulance Voorziening en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). Door op deze manier te werken worden de aanwezige kennis en vaardigheden van de brandweerprofessionals voor de burger nog beter benut.

Toekomst
“Er wordt gekeken of in de toekomst meerdere taken door dit team opgepakt kunnen worden, om zo de burger nog beter van dienst te zijn. Denk hierbij aan het assisteren bij lokale hulpvraag waar normaal geen hulpdiensten naar toe gaan, het geven van instructie en advies aan burgers waar dit nu nog onvoldoende wordt gedaan, en samenwerking met buurtpreventie of dorpsplatform(en). Door op deze manier te gaan werken wordt de aanwezige kennis en vaardigheden van de brandweerprofessionals voor de burger nog beter benut”, aldus Marco van Eijkeren van de Brandweer Midden en West Brabant.

Het uitrukken naar reanimatiebehoeftige patiënten is voorlopig nog een proef (pilot). Onderzocht wordt of deze pilot uitgebreid kan worden naar alle brandweerposten. Als de pilot een jaar loopt, zal gekeken worden of deze goed is verlopen en of de werkzaamheden over zullen gaan van proef naar regulier werk.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de gemeente Woensdrecht.


 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox