logo button home

Het juiste blusmiddel

Een beginnende brand in uw woning kunt u vaak zelf blussen. Blus echter alleen zolang u zonder moeite en gevaar kunt wegkomen. Stop dus op tijd met uw bluspoging. Belangrijker is om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Bedenk ook dat rook vaak giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk!

Let op:

Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet (vlam in de pan) of als de brand veroorzaakt is door een elektrisch apparaat. Gebruik dan een brandblusser of blusdeken.


Waarmee kunt u blussen?

Water
Vaak heeft u aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Zorg dus voor een tuinslang die lang genoeg is om iedere plaats in de woning te bereiken en houd deze permanent aangesloten op de waterleiding.

Brandblusser
Er zijn verschillende soorten brandblussers. Laat uw blusser tenminste één maal per twee jaar controleren. Zo weet u zeker dat deze ook echt werkt als u hem nodig heeft.

Blusdeken
Een blusdeken is een deken van moeilijk brandbaar materiaal. Het is een handig blusmiddel als iemands kleren in brand staan en bij vlam in de pan, brand in een televisietoestel of bijvoorbeeld een brandende prullenbak.Zo gebruikt u een blusdekenBrandblussers

Er zijn verschillende soorten brandblussers. Twijfelt u over het type dat u nodig heeft? Uw leverancier helpt u graag bij uw keuze. Erkende leveranciers van brandblusmiddelen vindt u onder andere in de Gouden Gids onder de term ‘Brandbeveiliging’. Of vraag advies aan de brandweer bij u in de buurt.Schuimblussers

Schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen.

VoordelenPoederblussers

Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen. En ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten.

Voordelen

NadelenKooldioxideblussers

Deze blussers kunt u ook gebruiken voor elektriciteitsbranden. U herkent ze aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Deze blusser is minder geschikt voor huis-, tuin-, en keukengebruik, omdat u er wel goed mee om moet kunnen gaan. Het uiteinde van de koker wordt zeer koud ( -80°C), zodat u derdegraads brandwonden kunt oplopen. Houd de blusser daarom altijd aan het handvat vast.

Voordeel

NadeelTipsMeer informatie

Rookmelders en brandblussers.pdf (PDF 92 kb)


Bron: brandweer.nl

omhoog | terug
banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox